Güvenli Okul Eylem Planı

E Safety Label kapsımda güvenli okul eylem planı hazırlanmıştır.


BERNA DALAMAN ANAOKULU

eSafety Label

E GÜVENLİK OKUL EYLEM PLANI

Okulumuzda teknolojik aletleri kullanırken çocukları ve yetişkinleri dijital dünyanın

zararlarından korumak hedeflenmektedir. Bu doğrultuda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Sanal platformların ve bilgi iletişim teknolojilerinin vazgeçilmez hale geldiği günümüzde çocuklarımızı ve ailelerimizi bu ortamlardan gelebilecek riskleri yönetmeleri, bu risklere nasıl tepki vermeleri konusunda strateji geliştirme yollarını öğrenmeleri amaçlanmıştır. Personelimizin mesleki çalışmalarını desteklemek, başarıyı teşvik etmek ve yönetim işlevlerini yerine getirmek için internet erişimi için gerekli sorumluluklar verilmiştir. Bütün paydaşlarımızı (velilerimizi, öğrencilerimizi ve personelimizi) sanal ortamdan korunmasını sağlamak temel misyonumuzdur.

 

 E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

  • Gerek okul içinde gerek okul dışında tüm paydaşlarımızın çevrimiçi ortamda  korunmalarını ve güvenliklerini sağlamak.

  • Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmek.

  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tebliğ edilen e-güvenlik yönergeleri doğrultusunda çevrimiçi güvenlik sorunlarını çözmeye yönelik prosedürleri tanımlamak.

  • Öğrenci, öğretmen ve velilerimizin e-güvenlik konusunda bilinçlendirmek, internet kullanımının potansiyel riskleri ve yararları konusunda farkındalıklarını arttırmak,

  • Okul personeli, öğrencilerin ve velilerin okul web sitesi ve sosyal medyada yapacakları görüntü ve video paylaşımı, kullanıcılar, içerik, internet ve bilişim cihazlarının kullanımı, cep telefonu ve taşınabilir kişisel cihaz kullanımı hakkında kuralları belirlemek.

     

 

 

 

 

 

 

 

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK E GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

  • Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız.

  • İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamak devlet politikasıdır.

  • Evlerde limitli internet kullanımını teşvik etmek için velilere ve ebeveynlere rehberlik yapılmaktadır.

  • Okul aile birliklerinin güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi gereklidir.

 

CEP TELEFONU veya KAYDEDİCİ CİHAZLARIN KULLANIMI

  • Okul Öncesi kurum olduğumuz için öğrencilerin okula cep telefonu getirmeleri yasaktır.

  • Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve stajer öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır. Cinsel olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır.

  • Velilerle her yıl, eğitim öğretim yılı başında cep telefonu kullanımı konusunda bilgi verme amaçlı toplantılar yapılır.

  • Öğretmenlerle (eğitim öğretim başında, ortasında ve sonunda olmak üzere) yılda üç kez yapılan öğretmenler genel kurulunda okul güvenliği ve dolayısıyla cep telefonu politikası hakkında değerlendirme amaçlı tartışmalar yapılır.

 

 OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

 

  • Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz.

  • Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak Okulun resmi web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

  • Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

  • Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin iznini isteyecektir. Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenmektedir. (okullar bunun nasıl uygulanacağını ve başarılacağını listelemelidir) Veliler ve bakıcıların rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerine katılmadan önce edinilecektir. Video konferans, sağlam bir risk değerlendirmesini takiben, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir. Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilmektedir. Eğitimli video konferans servisleri için benzersiz oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personel üyelerine verilecek ve güvence altına alınmış olacak.

 

E-GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

  • Okulumuzun web sayfası olan 756290@meb.k12.tr adresinde  yayınlanmıştır.

 

OKUL PERSONELİ

Okulumuz Rehber öğretmeni Kübra Aslan teknoloji bağımlılığı ve güvenli internet ile ilgili öğrencilerimize ve okul personeline seminer düzenleyecektir. Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

Personelimiz, internet trafiğinin izlenebileceğini ve tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkında olacak.

            Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir. Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerde sağlanacaktır.

 

Ebeveyn eğitimleri, birlikte vakit geçirme ve spor günleri, gibi sosyal etkinlikler düzenleyecektir. Okul Anlaşması´nın bir parçası olarak ebeveynlerin çevrimiçi güvenlik bilgilerini okumaları istenecektir. Ebeveynler, Okula Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını okumaya ve çocuklarıyla etkilerini tartışmaya teşvik edilecektir.

Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır. Ebeveynler, çevrimiçi olarak çocukları için rol modeli olumlu davranışlar teşvik edilecektir.

      Okulumuzda 2020 yılı ve önceki yıllarda etkin ve kapsamlı veli desteği ile güvenli internet günü kutlanmıştır.  Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişler ve çevrimiçi eğitimlere (webinar) etkin katılım sağlanmıştır.

 Okulumuzun e-Güvenlik politikasının belirlenmesi, eğitimlerin verilmesi ve çalışma planının hazırlanmasında aşağıdaki web adreslerinden faydalanılmıştır.

  • "Daha Güvenli İnternet Merkezi (gim.org.tr)

  • Safer Internet Center´ın resmi sayfası (https://ec.europa.eu/info/index_en)

  • Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.

  • Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

  • İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı."

 

Ayrıca personel, veli ve öğrencilere yukarıdaki web adresleri tanıtılmış olup, buralardaki eğitici ebeveyn ve öğrenci bilgilendirici vidoları sunuları izlenmiştir. Okumuzda çeşitli web2 araçları kullanılarak sunular hazırlanmış panolar ailelerle birlikte hazırlanmıştır.

 

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi